Visste du at ....

... Oslonett satte opp sin første webtjener sommeren 1993?

Dette var en av Norges aller første åpne webtjenere satt opp utenfor FoU og de akademiske miljøene. Tjenesten kjørte på en webserver med navn Plexus, skrevet i Perl og en del hacket på av Oslonetts Gisle Aas. På denne tiden så faktisk websider betraktelig mer grå og kjedelige ut enn de sidene du leser nå, men da gikk det til gjengjeld an å få med seg innholdet på sidene siden logoannonser og animerte GIFer ikke var påtenkt ennå ....

... Oslonett var den første norske produsenten av Internett relaterte kurs i Norge?

Gjennom et samarbeide med firmaet Intervett, produserte og foreleste folk fra Oslonett en serie kurs om Internett og Internett tjenester. Kursene ble kjøpt av Intervett fra Oslonett og videresolgt av Intervett til næringslivet og større kursleverandører i Norge, bla. Næringsakademiet, IBM-skolen, SKrivervik data m.fl. Kursene var om Internett, men webteknologi ble i høy grad også brukt i kursene og av deltagerne i etterkant for å holde seg oppdatert rundt kursmateriellet som lå online. Kursvirksomheten ble avviklet når Schibsted kjøpte Oslonett.

... Oslonett er faren til Kvasir?

Kvasir ble unnfanget av Oslonett på det såkalte "Påskemøtet" i Forskningsparken i 1995, etter modell av Yahoo. Ideen ble konseptuert av Steinar Kjærnsrød, og etter møtet ble en skisse programmert opp av Gisle Aas i løpet av noen timer. Den originale koden levde med små endringer fram til et stykke ut i 1996. Navnet "Kvasir" er fra norrøn mytologi, og ble forresten foreslått av moren til Gisle Aas.

... Kvasir nesten ble begravd ved fusjonen mellom SN og Telenor Online?

Ja, saken var at Telenor Medias "Origo" tjenester også opprinnelig "fulgte med på kjøpet" i fusjonen, og dermed katalogtjenesten med det klingende navn "Index". Meningen var å slå sammen Kvasir og Index til én tjeneste, men hvordan det skulle skje, var nok litt uklart til å begynne med. Index ble en stund vurdert brukt til å bygge opp katalogtjenestene i det som skulle bli SOL, både rent teknisk og som navn. Det var kun overbevisende argumentasjon fra SN ansatte om Kvasirs teknologiske fortrinn og bedre navn som reddet Kvasir fra en mulig altfor tidlig død. Origo ble siden imidlertid holdt utenfor fusjonen, og selskapet solgt til de ansatte.

... Oslonett lærte Petter Nome og Synnøve Svabø å surfe?

Vi hadde i hvert fall et veldig fruktbart samarbeid med NRK programmet "Rondo" vinteren 1995, og lagde en del interaktive nett-tjenester for Rondo og fikk gratisreklame for oss selv i beste sendetid. Som vi skjønner har Petter Nome fått den beste opplæring i å uttale nettadresser, sist praktisert under sommerens serie med "Sommeråpent" programmer ...

... Oslonett for alvor ble kjent i Norge og internasjonalt under OL på Lillehammer i 1994?

For første gang i historien ble det produsert live resultater rett ut mot web fra en olympiade, og Oslonett stod for dette. Dette kan du lese mer om andre steder, men dette skapte stor ståhei i Norge og internasjonalt, og vi holdt på å bli saksøkt av IBM. ComputerWorld tok fram krigstypene (se venstre kolonne) og nominerte oss siden til årets databedrift i Norge.

... Oslonett var først ute med å automatisere utlegg av papiraviser på web?

Både Morgenbladet og ComputerWorld brukte Oslonett til å produsere sine nettversjoner så tidlig som høsten 1993 og våren 1994. Oslonett utviklet etter hvert et generelt UNIX basert produksjonssystem som mottok input fra Word filer (oversatt til RTF) og styrt av programmer skrevet i Perl. Det ble produsert automatiske innholdsfortegnelser og søkeindekser, og systemet hadde flere avanserte finesser selv etter dagens målestokk. Ukens høydepunkt for Oslonett var å kunne motta mailene med RTF filer fra Truls Lie i Morgenbladet og fra Paul Leveraas i ComputerWorld, for så å kunne tilby stoffet på sin web kort tid etterpå. Systemet ble siden brukt til mange andre Word-til-HTML prosjekter.

... SchibstedNett var først ute med å tilby Internett aksess over TV kabel?

Dette var en viktig milepel, og det skjedde som resultat av et samarbeid med Janco vinteren 1996. Hans Petter Holen og Leif Arne Neset i Oslonett var tekniske koordinatorer og pådrivere.

... Oslonett var første kommersielle tilbyder av webplass og webtjenester i Norge?

Webtjenesten "Oslonett Markedsplassen" så dagens lys så tidlig som høsten 1993, etter inspirasjon av "Global Network Navigator" tjenesten til O'Reilly. På OM ble det tilbudt webplass og produksjon av websider for norske bedrifter, og dette ble etterhvert en tilleggs inntektsstrøm for Oslonett ved siden av aksesstjenestene. I egenskap av å være så tidlig ute, også i internasjonal målestokk, ble en del av tjenestene lagt merke til langt utenfor Norge. Blandt annet ble webtjenestene vi lagde for Arctic Adventours nominert til "Best of the web" i kategorien "beste kommersielle tjeneste" i 1994.

... Oslonett var først ute med Gule Sider tilgjengelig på nettet?

Dette ble gjort rett etter Schibsted oppkjøpet, og var et artig skoop overfor Telenor Media, som selvsagt var en stor konkurrent til SchibstedNett. Sammen med Eurocall, en konkurrent til Telenors Gule Sider, lagde teknikerne i Oslonett med Gisle Aas i spissen en konvertering av det gammeldagse Eurocall registeret og over til en SQL database som Gisle lagde en web gateway mot. Annonsen i Aftenposten i forbindelse med lanseringen gjorde at direktørene i Telenor fikk morgenkaffen i halsen - "Norges guleste sider på nett" sammen med Eurocall logoen og URLen ...

... Oslonett bokstavelig talt har havnet på museum?

Ildsjeler på Norsk Telemuseum (del av Teknisk Museum) har hatt en egen utstilling om Oslonett, og har dessuten online presentasjon av Oslonetts OL web og EU web. Disse to webbene har vi forøvrig våre egne kopier av, med litt ekstra funksjonalitet - se linker i venstre kolonne.

... det er et firma i dag som heter Oslonett som ikke har noe som helst med det opprinnelige Oslonett (TRT) å gjøre?

Ja, det er sant. Når Schibsted kjøpe opp Oslonett i 1995 beskyttet de ikke navnet Oslonett for videre bruk, ei heller domenenavnet oslonett.no. I 1997 ble det dannet et firma som tok navnet Oslonett og satset på å tilby mange av de samme tjenestene som "gamle Oslonett", men i mer moderne drakt. De har tilmed en logo som til forveksling likner den siste logoen Oslonett benyttet. Vel, så lenge nye Oslonett gjør heder på navnet sitt, og tilbyr nettjenester med kvalitet, skal Oslonett få lov til å leve videre fra vår side! TRT står forresten for "The Real Thing" ....

... Oslonetts siste offisielle grafiske profil skapte mye rabalder internt?

Profilen ble også internt omtalt som "cyberpølsene", og ble utformet av Marius Watz i Union Design i 1995. Den ble oppfattet som litt for "hipp og moderne" av mange av Oslonett partnerne, men ble like fullt tatt i bruk off- og online. Websidene som ble bekledd med denne profilen ble imidlertid senere omtalt i rosende ordelag i f.eks. magasinet Internet World, der de omtalte designet som kreativt og innovativt ... Kvasir logoen var en del av denne profilen, og ble brukt av SOL helt inntil ganske nylig, så det er vel et bevis på at designet har vist seg levedyktig?

... Schibsteds (fortsatt) iherdige Internett satsing startet med oppkjøpet av Oslonett?

Dette er muligens ingen hemmelighet, men mindre kjent er kanskje det faktum at Schibsted lenge vurderte å bruke Oslonetts kompetanse og kundegrunnlag til å bygge opp en BBS basert onlinetjeneste, i stedet for en Internett basert tjeneste. SOL kunne altså i dag vært en BBS ala Compuserve og opprinnelige America Online ...

Innhold sist endret,