Aftenposten - Storbyliv

Mandag 22/1-1996

KJERNEHUSET: Ryggsekkteater til berikelse

Kjernehuset er sjøsatt. Ryggsekk-teatret er på vei til folk.

FREDRIK RÜTTER

Trondheim.
Dermed lanseres et nytt begrep i norsk teaterliv - selv om landskapet kan være broget nok som det er. Tre hele dager brukte Rita Abrahamsen og Julian Gamer, personene bak idéen Kjernehuset, for skikkelig å få belyst hva de ønsker å gjøre med sitt nye teater, et teater som Gamer selv betegner som et ryggsekk-teater. Flere enn de 100 gjestene deltok i lanserings-dagene.

Å være med på starten av et nytt teater gir med en gang spørsmålene hvor ligger det? Hvor er huset dere skal spille i? Det finnes ikke noe hus, og det er derfor Gamer bruker betegnelsen ryggsekk-teater. De ønsker å bruke de bevilgede midler til å få frem så mye synlig teaterkunst som mulig, og ikke binde pengene opp i hus og kontorer. Dette krever at de hele tiden må jakte på og finne samarbeidspartnere, men for Kjernehuset er det uinteressant hvor disse partnerne befinner seg såfremt samarbeidet kan berike alle de involverte. Det betyr at de ser på hele Norge som sin spilleplass.

Nyskrevet dramatikk Men hva skal teateret spille, og hva gjør det annerledes enn alle eksisterende grupper? Initiativtagernes tanker om dette ble meget godt belyst under sjøsettingen. Det er den nyskrevne samtidsdramatikken som skal få en bedre mulighet til å nå ut til publikum, men de har også et ønske og en sterk vilje til å arbeide sammen med utenlandske skrivemiljøer for å kunne få ta del i deres arbeider og gjøre dem raskere kjent for et norsk publikum.

Og med gode kontaktflater ute ønsker de å bringe de beste norske forfatterne inn i disse miljøene. Synliggjøring av dramatikeren er også et vesentlig mål, og det kan jo være grunnen til at et overveldende antall dramatikere hadde funnet veien til Trondheim. Hele prosessen fra de første nedskrevne ord på et papir til ferdig forestilling ble belyst.

Kontaktflate I Trondheim under sjøsettingen var det fokusert på det ungarske teaterlivet personifisert ved forfatteren Andras Nagy. Videre har Kjernehuset allerede sterke kontakter inn i det engelske miljøet som var sterkt representert med bl.a. Jack Bradley fra Royal National Theatre i London. Land som står på ønskelisten for nærmere samarbeid, er Irland og Canada, to land som det skjer mye interessant i innen det moderne teaterlivet.

I en interessant blanding av samtaler med forfattere, forleggere, instruktører og dramaturger, dramalesninger, intervjuer, videovisninger og forestillinger fikk deltagerne møte Kjernehusets idé og konsept, denne gangen i samarbeid med Trøndelag Teater og Kunstakademiet i Trondheim og i en bredde som ikke lot oss være i tvil om ambisjonene.

I denne forbindelse må skuespiller Håkon Ramstad fra Trøndelag Teater nevnes som fremførte Wallace Shawn's 90 minutter lange monolog "Feber" med sterk innlevelse, og Morten Jostad med sin forestilling "Øyeblikket". Begge forestillinger viser at for Kjernehuset er fortellerteateret en viktig måte å formidle en tekst på.

Sjøsettingen hadde trukket til seg mange nysgjerrige, venner av ordet, kjernen i kommunikasjonen mellom oss mennesker, og det er denne kjernen Abrahamsen og Gamer ønsker å finne der den er å finne, for så å dele den generøst med oss andre. Så langt flyter Kjernehuset på rett kjøl og det skal bli spennende å se fortsettelsen; idéer og ambisjoner ikke.


[Innhold] [Info] [Aftenposten hjemmeside] [Storbyliv hovedside]