Aftenposten - Kultur

Oppdatert: 4. januar 1996 kl. 11:14

Avspark i vårens "seriemesterskap"

Vårens "seriemesterskap" er i gang, og NRK Fjernsynet stiller med en forsoffen detektiv og en fransk kokk fremst på laget.

YNGVE EKERN

Akkurat mens Blake og Krystle igjen trer inn i skjermbildet på TV3 og minner oss om hvordan "Dynastiet" skapte det første virkelige såpeføret i norske hjem, starter NRK sending av vårens serier - egenproduserte og med kjente figurer.

Først ut nå på fredag er Vilhelm Thygesen, i en tredelt serie med Reidar Sørensen i rollen som Jon Michelets antihelt. Lørdag overtar den ikke mindre spesielle hovmesteren Jean Claude i "Chez Toi", en seksdelt situasjonskomedie, der Terje Strømdahl fremstiller den ikke ukjente franskmannen.

Thygesen-episodene er i hovedsak basert på thrilleren "Panamaskipet" fra 1984, der en Panama-registrert rustholk og en sleip skipsreder står i sentrum når en venn av den tilsjaskede snushanen myrdes. Regi har Morten Kolstad, sønn av Henki og mannen bak tidligere krimserier som "Taxi" og "Helmer og Sigurdsson".

Må fenge over tid
Terje Strømdahl har selv skrevet manuset til "Chez Toi", som følger katastrofekokken fra Ivar Dyrhaugs "Rett hjem" videre til Grunerløkka i Oslo, Strømdahls egen bydel. Der får vår franske venn seg jobb som hovmester på restaurant, og forviklinger følger i høyt tempo.

- Det er viktig å ha serier som fenger over tid, bekrefter prosjektsjef Hallvard Blekastad i NRK Drama og reklamerer ikke bare med nye og norskproduserte, men også flere nordiske serier frem mot påske. Førstkommende søndag starter den danske "Riksen", den første av fire deler med blant andre Ghita Nørby i et både uhyggelig og morsomt sykehusmiljø. Senere blir det etter ti år gjensyn med "Rød snø", den norsk-svenske kriminalkomedien med Kjersti Holmen, Sven Nordin og Thomas von Brömssen i hovedrollene.

- Et poeng er at situasjonskomedier krever tid for at seerne skal venne seg til dem: Minst 13 episoder i slengen, som er en internasjonal standard vi ikke ofte har fulgt opp. Årets aller største begivenhet i den formen finner ikke sted før til høsten med kjempesatsningen "Offshore", en serie på 26 episoder fra livet rundt en oljeplattform, forteller Blekastad.

Amatørskuespillere
Opptakene starter i mars, og vil ikke være avsluttet før de første episodene vises, slik skikken er i de store amerikanske serieproduksjonene.

TV2, som jo titulerer seg "seriemester" i hyppige egenreklamer, lar publikumssuksessen "Mot i brøstet" rulle videre, og det samme gjør "Radio 2". I klassen for nytt & norsk ventes dramaserien "Sommerfugl", en ungdomsrettet produksjon i 12 deler, der vi følger 19 år gamle Tine gjennom storbyhverdagen. Her har TV2 valgt å bruke ukjente amatørskuespillere i rollene.

Litt eldre seergrupper vil nok humre gjenkjennende når NRK sender den svenske "Albert & Herbert" i reprise, først skal 12 episoder ta over lørdagskveldene etter Jean Claudes fataliteter, senere kommer seks nyinnspilte runder, der halvbroren til Albert avløser den gamle faren.


[Innhold] [Info] [Aftenposten hjemmeside] [Kultur/Underholdning hovedside]