[Forrige artikkel] [Indeks] [Neste artikkel] [CW hjemmeside]

Kassa valgte HP

Årets kontrakt om PC-servere i bank underskrevet


HP og Merkantildata har fått fast fisk i kampen om Kreditkassens infrastruktur. Onsdag skrev Kreditkassen under kontrakten om kjøp av rundt 200 HP PC-servere. Merkantildata skal forestå utplassering og logistikk.

Anders Løvøy OG KJELL S. RAKKENES

Årets største og mest prestisjetunge IT-kontrakt innen bank ble avklart på onsdag. Kreditkassens nye infrastruktur skal baseres på HP-maskinvare og Windows NT operativsystem. Merkantildata skal forestå utplassering og logistikk i prosjektet.

Evne til support, overvåking og blikk for totalløsninger veide minst like tungt som hastighet og pris da valget falt på HP og Merkantildata. I ren maskinvare har kontrakten en verdi på nærmere 50 millioner kroner.

-- Vi beveger oss inn på en Intel-plattform. Typisk for markedet er at aktørene kan deles opp i to grupper -- de som kommer fra en PC-verden og de som kommer fra en verden med RISC- baserte maskiner eller stormaskiner. Den andre gruppen er mer vant til storkunder, mener Bente Reisbig som er sjef for Informasjonsteknologi i Kreditkassen.

-- Vi skal ha en infrastruktur for virksomhetskritiske bank-applikasjoner, og legger vekt på feiltoleranse, overvåking og support, fortsetter hun.

Utplasserer

Maskinene Kreditkassen utplasserer er HP LS 300 servere. Maskinene støtter inntil fire Intel Pentium-prosessorer, og skal kjøre Windows NT. Foreløpig er infrastruktur, nettverk og salg/kundeoppfølging lagt over på den nye plattformen. Serverne skal også betjene kontorstøtteproduktene i SmartSuite.

Løsningen er i pilotdrift i Oslo og i Østfold, og når piloten er godkjent skal HP-maskinene rulles ut til 152 lokasjoner rundt om i landet. Utplasseringen er planlagt å ta rundt halvannet år.

-- Det er selvsagt viktig å få plassert ut maskinene så fort som mulig, men kvalitet på utplasseringene prioriteres høyere enn tempo, sier Roald Henriksen som er ansvarlig for teknisk arkitektur i Kreditkassen.

Migreringen av gamle applikasjoner til den nye plattformen har gått relativt hurtig, og selv om Kreditkassen er forsiktige med å antyde noen migreringsplan med andre applikasjoner ligger det i kortene at mye av applikasjonsmassen skal over på den nye plattformen.

-- Nå er vann og kloakk på plass. Nå er det bare å begynne å bygge, sier Henriksen.

Nytt

For Merkantildata innebærer kontrakten at de beveger seg inn på et nytt marked. Hittil har Merkantildata hovedsaklig konsentrert seg om industri og handel, dette blir deres første store kontrakt innen bank og finanssektoren. I tillegg betyr kontrakten at de får innpass i et virkelig stort miljø.

-- Dette er en stor utfordring som stiller helt nye krav til oss. Det er et tresifret antall servere som skal ut i hele Norge og etter en timeplan. Dessuten går vi inn i et nytt miljø, sier Arne Dalslaaen fra Merkantildata.

Administrerende direktør i HP Norge, Hallstein Mørk, er glad for avtalen, men er forsiktig med å sprette champagnen på forskudd. Kanskje er det historien til forgjengerne på prosjektet som gjør ham reservert.

-- Nå får vi en mulighet til å vise Kreditkassen hva vi er gode for, sier han.

-- Vi får juble fordi vi har gjort en god jobb, ikke fordi vi har skrevet på et stykke papir, fortsetter han.

Taper

Den store taperen i kampen om Kreditkassen er uten tvil verdens største dataselskap, IBM. I fjor ble de sparket ut av Kreditkassens møtelokaler. Konsernsjef i Kreditkassen, Borger A. Lenth, ville ikke lenger samarbeide med IBM og Andersen Consulting om fiasko-prosjektet KPB-92. Det er dette prosjektet HP og Merkantildata nå har sikret seg.

I kjølvannet av det fallerte IT-prosjektet, kan IBM vente seg mer enn en runde i det norske rettsapparatet. Kreditkassen har signalisert at erstatningskravet mot IBM kan komme opp i enorme 100 millioner kroner.

Det er uklart hvem som er skyld i at KPB-92 krasjlandet. Mye tyder imidlertid på at dårlig kommunikasjon mellom partene og stadige endringer i kravspesifikasjonene fra Kreditkassen førte til at samarbeidsklimaet mellom de to etter hvert ble meget surt.

GYLDENT: En gyldent øyeblikk for HP. Kreditkassen skriver under på avtalen om kjøp av 200 HP servere. (Foto: A. Løvøy)

ARKITEKTENE: Arkitektene bak avtalen var også tiltede ved signeringen. Fv. Steinar Christensen Merkantildata, Roy Rydland Kreditkassen, Frank Roland HP, Bente Reisbig og Roald Henriksen Kreditkassen, Hallstein Mørk HP, Sigstein Bekeng Kreditkassen og Arne Dalslaaen Merkantildata. (Foto: A. Løvøy)

[Forrige artikkel] [Indeks] [Neste artikkel]


[Image map not available]
Artikkel automatisk generert, 08/02-96, kl. 22.20 cw@oslonett.no