[Forrige artikkel] [Indeks] [Neste artikkel] [CW hjemmeside]

Intels fremtidsplaner

Intel har under utvikling to 64-bits prosessorer, kalt henholdsvis P68 og P7. Allerede i 1997 er de forventet å se dagens lys. Mens vi fortsatt er inne i de verste pentium-lanseringene og venter spent på P6, som sannsynligvis lanseres helt på slutten av året, legger Intel fram sine prosessor-planer.

P68 er en x86-kompatibel arvtaker til P6. P7, som er en mer avansert prosessor, blir utviklet av Intel og Hewlett-Packard (HP) sammen. De har tatt i bruk teknologien utviklet for HPs PA-RISC arkitektur.

Prosessorene blir utviklet parallelt, og begge 64-bits prosessorene blir muligens sluppet så tidlig som i 1997. P68, som høyst sannsynlig kommer først, vil i begynnelsen bli å finne som 32-bits chip.

P68, også kalt P7a, er en forsterkning til Intels x86-arkitektur, og vil bli den logiske arvtakeren til P6. Intel forventer at P68 skal bli fast inventar i alle bord-PCer i 1997 og 1998.

P7, eller P7b som den også blir kalt, vil sannsynligvis bli utviklet for Very Long Instruction Word (VLIW) teknologi, som er forventet å gi vesentlig større ytelse når det gjelder prosessorer og programvare.

Begge prosessorene vil gi forbedringer som forbedret parallellkjøring av prosessorene. Dette vil enkelt sagt tillate prosessoren å gjøre mer på samme tid enn den gjør i dag, og prosessorene vil ha mer direkte støtte for multimedia, som for eksempel bedre støtte for MPEG og digital signal-prosessering.

Begge brikkene vil kjøre eksisterende x86 operativsystemer ved hjelp av emulering, men P68 er forventet å ha bedre støtte for x86 kode for raskere ytelse av eksisterende programvare. P7-brikken vil ha dårligere ytelse for eksisterende applikasjoner men vil kunne kjøre HP-UX programmer. (KG)

UTVIKLINGSTEMPO: Intel holder et høyt utviklingstempo. Ikke før har vi fått Pentium i hus og har begynt å glede oss til P6 i desember før Intel

[Forrige artikkel] [Indeks] [Neste artikkel]


[Image map not available]
Artikkel automatisk generert, 31/08-95, kl. 18.18 cw@oslonett.no