[Forrige artikkel]        [CW hjemmeside]       [Neste artikkel]

Prisgunstig alternativ

Oracle lanserer Visual Basic-konkurrent


17. januar drar Oracle lakenet av sitt nye utviklingsverktøy med kodenavn Project X. Da er Windows og Mac-versjonen klar. Senere følger en OS/2-utgave. Prisen blir også meget gunstig.

Einar Ryvarden

Programvareleverandørene står formelig i kø for å lansere visuelle verktøy om dagen. Oracle er foreløpig sistemann til køen der Microsoft, Borland og CA allerede står. Først var det Oracle for Windows. Nå følger selskapet opp med et splitter nytt visuelt utviklingsverktøy for de tre PC-plattformene Windows, Mac og OS/2. Den tunge databaseleverandøren er på full fart inn i PC-markedet.

Til en pris på rundt 4.000 kroner, blir Project X et svært gunstig alternativ til flere av konkurrentene.

Project X, som ikke blir det endelige navnet, er et visuelt utviklingsverktøy som skal konkurrere med både Visual Basic (VB) og de dyrere Powerbuilder og Borland Delphi Client/Server. Pakken er et moderne visuelt kodemiljø som i utgangspunktet minner svært om VB.

Som i VB og Delphi kan man bruke VBX-tillegg, OLE-moduler, C-kode og assemblerkode for å utvide funksjonaliteten i en Windows-applikasjon. Men Oracle er en bedrift som støtter de største kundene, og det skal de fortsette med i Project X.

I tillegg til den nye Project X, har Oracle CDE2, et tyngre visuelt utviklingsmiljø for klient/tjener-applikasjoner. CDE2 gir blant annet større frihet til å fordele prosessor mellom klient og servere.

Macintosh

Som første program bringer Project X Basic-programmering til Macintosh. Meningen er at store kunder med blandede miljøer skal kunne utvikle en applikasjon og bruke den på alle klientplattformene i hele virksomheten. Oracle forbereder en OS/2-versjon, men selskapet tror ikke denne blir ferdig før til sommeren.

Så langt har det manglet et visuelt utviklingsmiljø for Mac som bruker det populære Basic-språket. Enten har man måttet programmere i en vanlig editor eller bruke propritære miljøer som 4D, Omnis eller Foxpro. Microsoft planla en Mac-versjon av VB, men stoppet prosjektet, angivelig fordi det ble for dyrt.

Project X har også en annen stor fordel over markedslederen VB. Der VB tolker Basic-koden mens programmet går, kan man i Project X kompilere koden til en ekte eksekverbar fil.

Man kan også la Project X-applikasjoner som tolket kode. Dette er nyttig under utvikling eller hvis man ønsker å dele en felles applikasjon på en server. Da kan koden tolkes gjennom et lite runtime-tillegg på Windows, Mac og OS/2 samtidig. Muligheten til å kompilere en ferdig applikasjon gir to fordeler -- høyere fart og mindre plass.

Oracle hevder at de kompilerte applikasjonene blir så raske og effektive at man kan kjøre dem Windows PC-er med 4 MB RAM.

Koblinger

Oracle skryter av at Project X er tett integrert mot selskapets forskjellige database-versjoner. Etter hvert som datamengdene øker, kan du koble til kraftigere servere, men likevel beholde både applikasjon og data.

-- Det er klart vi kjenner våre egne databaser best, men det følger også med svært raske drivere for Sybase, Microsoft SQL og DB2, sier Harald Løvvik, markedssjef i Oracle Norge.

Er ikke datamengdene så store, kan man bruke databasen som følger med i Project X. Oracle karakteriserer denne relasjonsdatabasen som en miniversjon av Oracle for Windows.

Det er 16-bits versjonene av Project X Oracle skal lansere 17. januar. Oracle planlegger selskapet å lansere 32-bits versjonene i august, dersom lanseringsplanen for Microsofts Windows 95 holder,. Det går rykter om at Oracle da også vil slippe en versjon optimalisert for PowerMac.

NYTT: 17. januar drar Oracle lakenet av sin nye Project X for Windows og Mac. Med i pakken følger det en miniversjon av Oracles relasjonsdatabase. Senere følger versjoner for OS/2, Windows 95 og trolig PowerMac.


Oracle Project X

16 bits visuelt utviklingsmiljø
Versjoner for Windows, Mac og OS/2
32-bits versjon i august
Innebygget miniversjon av Oracle 7
SQL-drivere for Oracle, Sybase, DB2, Microsoft SQL
Kan bruke VBXer, assembler og C-kode
Vil koste rundt 4.000 kroner


Lanseringsras
Project X er bare en av flere produkter Oracle avduker den 17. januar. Det nye utviklingsverktøyet inngår som en del av en ny PC-strategi. Sammen med Project X lanserer Oracle disse produktene:

Personal Oracle for Windows, OS/2 og PowerMac
Oracle Objects, en OLE-server for Oracle
Oracle Workgroup for NT, Netware og OS/2
Upsizing Wizard for å flytte Paradox, Foxpro, dBase og Access-data til Oracle-baser.


[Image map not available]
Artikkel automatisk generert, 06/01-95, kl. 17.04 cw@oslonett.no